ALGEMEEN > Chemicaliën - Grondstoffen... > oxides
Hallo,
Wat ik me afvraag, een kom die gekleurd is enkel met ijzeroxide voor de bisquitbak en daarna gebakken op 1260°.
Mag deze gebruikt worden voor etenswaren?
Of kan dit niet?
Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen?
Groetjes Diana
Wat ik me afvraag, een kom die gekleurd is enkel met ijzeroxide voor de bisquitbak en daarna gebakken op 1260°.
Mag deze gebruikt worden voor etenswaren?
Of kan dit niet?
Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen?
Groetjes Diana
4 antwoorden
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJzeroxiden
Is het roodbakkende klei? -
Dag Lucien, bedankt voor de reactie.
Heb even navraag gedaan over de klei. Het is een vriendin die die pot gemaakt heeft in het atelier waar ik ook les volg. En nu vroeg zij zich of ze er eten mag in klaarmaken. De meningen waren verdeeld over ja of nee gebruiken voor eten.
De klei die gebruikt is is antracietklei witgert.
De pot is helemaal zwart nu.
Op Wikipedia heb ik gelezen dat ijzeroxide enkel boven de 560° stabiel is. Wil dat dan zeggen dat het veilig is om etenswaren in te garen? Hij is dus gebakken op 1260°
Groetjes Diana -
Diana, gezien de klei antracietkleurig is na bakken, bevat dit meer bruinsteen (mangaandioxide) dan ijzer. Elke klei bevat ijzeroxide, behalve de zuiver witbakkende. Ijzeroxide is helemaal niet toxisch. Alle mineralen zijn op 1250°C versmolten met de aanwezige silicaten.
-
Dag Lucien,
Bedankt voor de uitleg.
Weeral iets dat we bijgeleerd hebben.
Groetjes en tot later,
Diana
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.