ALGEMEEN > Gips > gipsafdruk

graag wil ik een afdruk van een munt maken om later van gietklei een afdruk te maken en te bevestigen op een plaat klei.

Hoe krijg ik een scherpe afdruk en daara de gietklei?
Dank je voor de info,
Els2 antwoorden

 • Els,

  Je zou een klein bakje van klei kunnen maken, (handvormen) en de platte bodem hiervan gebruiken om de munt in af te drukken. Je drukt de munt tot de muntrand in de zachte kleibodem. Met de afbeelding naar boven. Er niet uithalen. Daarna giet je een laag gips in het betreffende bakje over de munt heen. Munt moet onder staan, giet een laagje van 2 cm of meer over de munt. Het gips uit laten harden en vervolgens heb je een afdruk van de munt in gips. (In spiegelbeeld). De klei pel je er vanaf en je echte munt blijft gewoon ongedeerd. Maak je vervolgens in het gips-modelletje een afdruk in klei, dan heb je weer een positief, zoals de munt hoort te zijn. Met gietklei is het verstandig om rondom het gipsen modelletje een "behuizing" te maken om te voorkomen dat de gietklei wegloopt. Maar misschien is dat niet nodig, zou je even moeten bekijken ter plekke;)
  Je kunt natuurlijk ook een stukje klei in de gipsen mal drukken en die als decoratieafdruk gebruiken om te bevestigen op de plaat klei. Snij je dit gewoon even netjes rondom af vervolgens.

  Succes en hartelijke groet,
  Jeanine
  beantwoord
 • Ha Jeanine,
  dank voor je uitgebreide antwoord
  Veel werk maar het is gelukt.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.