ALGEMEEN > Glazuur - problemen > Na een dag of 2 craqueleert de transparante glazuur

Heb een aantal schaaltjes gebakken en die zagen er prima uit, echter na een aantal dagen zijn er een aantal waarvan de transparante glazuur craqueleert. Hoe kan dit? krimpt klei ook nog "na" het gladbranden?
Stook schema biscuit: 1ste anderhalf uur 30% op dekselnok daarna 1 uur op 60% daarna 1 uur op 80%, toen 100% tot 980 grd. in 3 uur.
Glad branden: 1ste uur 60% daarna 100% tot 1020 grd.
Kleisoort: Chamotteklei 25% 0-0,5mm Wit-Rood-Zwart 1000-1150 ̊ C
Glazuursoort: Glazuur Botz - 9102 Transparant
Bijlagen:

3 antwoorden

 • Er wordt wel eens gezegd dat craqueleren bij keramiek hoort. Bij het afkoelen van het glazuur krimpt de gebakken glazuurlaag vaak meer dan de gebakken scherf. Daardoor ontstaat er een patroon van scheurtjes in het glazuur, het zg craquelé. Soms ontstaat het craquelé veel later. In dat geval was de krimp van het glazuur en de scherf ongeveer gelijk, maar heeft de scherf naderhand vocht opgenomen waardoor de scherf minimaal is uitgezet, met craquelé als gevolg. In het eerste geval is de oplossing om te zoeken naar een andere combinatie van glazuur met scherf. In het tweede geval is de oplossing de scherf dicht te sinteren, op diens maximale temperatuur te stoken.
  Met groet www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • In dit geval lijkt me 1020°C als eindtemperatuur voor deze glazuur ook wel wat laag. In plaats van " vanaf " zou het beter zijn " tot " te stoken.
  beantwoord
 • Hartelijk dank voor de antwoorden Michel & Lucien.!
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.