ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Gratis glazuurprogramma op Internet

Hallo collega pottenbakkers,

Ik heb een glazuurprogramma gemaakt, in eerste instantie voor eigen gebruik. Het lijkt mij voor anderen echter ook een handig gereedschap om glazuren te berekenen, recepten in een database op te slaan, te printen etc. Je kunt van recept naar Sger formule en andersom rekenen.

Je kunt het downloaden vanaf mijn website www.geerttheunissen.nl

Er zit een handleiding bij, en er staat ook een introductiecursus glazuurtechniek op de site, waarin uitgelegd hoe de Seger formule werkt, eigenschappen van de belangrijkste grondstoffen e.d.

Ik hoor graag jullie ervaringen er mee. Succes!

Geert

9 antwoorden

  • Het zou heel tof zijn als ik het kon downloaden, maar het gaat niet??
    groeten, marijke.
    beantwoord
  • Waarom gaat het niet? Krijg je een bepaalde foutmelding of zo?

    Downloaden kun je doen door op met de rechter muisknop op de onderstreepte tekst op de site te klikken. Er verschijnt dan een 'pop-up menu'. Kies daarin de optie 'Doel opslaan als...'. De rest wijst zich dan vanzelf.

    Als je met de linker(!) muisknop op de link klikt, dan gaat het inderdaad niet. Misschien is dat het probleem?

    Groet,

    Geert
    beantwoord
  • Ja Geert dat was het probleem, nu is het gelukt.
    En nu heel aandachtig beginnen lezen.
    groeten Marijke.
    beantwoord
  • Hallo,Geert
    Bedankt voor het glazuurprogramma.Ben al enige tijd bezig het onder de knie te krijgen maar vindt het een moeilijke materie.Ik ga nu het programma eens rustig doornemen.
    Ik heb laatst een mooie glazuur gezien,een mooie blauwe en op de rand groen,steengoed.Ik vraag me af hoe je zo iets krijgt.Misschien kom ik er nog op deze manier nog achter.
    Groetjes Vera
    beantwoord
  • Hallo Vera,

    Als je glazuren wilt samenstellen is het belangrijk dat je ook de theorie onder de knie krijgt. Een programma zoals ik dat heb geschreven kan je een hoop rekenwerk uit handen nemen, maar kennis van en inzicht in de samenstelling van een glazuur, eigenschappen van grondstoffen, kleurende werking van oxides e.d. blijft nodig. Op mijn website staat ook een introductiecursus glazuurtechniek, ik kan je aanraden die ook door te nemen. Als je je er echt goed in wilt verdiepen kan ik je het volgende boek aanbevelen: Wolf E Matthes, Keramische Glasuren, August Verlag, ISBN 3-8043-0541-5. Het is een Duitstalig boek, o.a. te koop bij v.d. Moosdijk in Someren.
    (Voor zover ik weet zijn er in het Nederlands alleen oppervlakkige boekjes, die niet veel verder gaan dan mijn introductiecursus.)

    Succes!

    Geert
    beantwoord
  • Hoi Geert

    Eerst even een compliment voor de zeer informative website die ik bij iedereen kan aanbevelen.

    Dan je glazuurprogramma dat ik heb gedownload en vergeleken met matrix en nog wat andere programma's .
    Een voordeel is dat het in het nederlands is en gratis Ik vind dat er op het scherm wat te veel informatie staat.In deze layout zal het niet anders kunnen maar het maakt het een beetje onoverzichtelijk.
    Ik bedoel die 3 rijen met stoffen, je moet zoeken als je een grondstof hebt ingevoerd.
    Ikzelf gebruik met veel plezier met "glazechem" die werkt met vensters rechts de grondstoffenlijst waar je maar op een grondstof hoeft te klikken en in het linkervenster verchijnt die grondstof met een gewicht van 100 gram.
    Heb je al je grondstoffen ingevoerd dan kan je via de knop analyse de segerformule zien,de verhouding tussen aluminium en kwarts wat een aanwijzing is voor de smelttemperatuur.
    Is het niet helemaal naar de zin dan is een verandering in het gewicht van de grondstoffen en een nieuwe druk op de knop analyse genoeg om naar het gewenste resultaat te komen.
    Je kan het eens bekijken als je het programma download bij "dinoclay"
    Ik ben nog niet uitgekeken op jouw programma en ga er in door want hoe meer je met een programma werkt hoe meer je ontdekt.

    Groetjes Frans
    beantwoord
  • Ik ben redelijk nieuw in de keramiek. Heb ook wel wat ervaring in excel en het maken van rekenprogramma's. Ik heb het gedownload en ga er mee aan de slag. Ik had in excel ook zoiets gemaakt voor ik je programma ontdekte.

    Ik heb nu meer aandacht gestoken in een database van mijn keramiek proeftegeltjes. Alles gefotografeerd en in een mysql database gezet op mijn website (www.wallyhuijbregts.nl) . Eigenlijk voor eigen gebruik omdat ik gek werd van al die opgeslagen tegels en we onze weg nog niet echt hebben gevonden.

    Ik neem nog contact met je op over mijn ervaringen met je programma.
    beantwoord
  • Hoi allemaal,

    Bestaat er een glazuurberekenprogramma dat op een Aplle Mac werkt?

    Groet,
    beantwoord
  • Ik heb nog geen apple, maar neem aan dat je daar het excel programma op kan draaien.

    Ik gebruik mijn eigen rekenprogramma niet meer en heb me meer toegelegd op het vastleggen van de kleuren. Ik heb ze verzameld in een mysql database die op mijn site staat. De recepten staan bij elke tegel vermeld. Het is meer trial and error methode, maar je moet elk recept toch uitproberen.
    Mijn ervaring is nu dat je toch vaak kiest voor je eigen kleuren.

    Kijk maar eens op mijn site www.wallyhuijbregts.nl

    Alle informatie staat in excel en daarbij ook de foto van het geglazuurde plaatje. Deze excel file wordt in de database op mijn site gezet.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.