ALGEMEEN > Klei - algemeen > Gietklei voor rakustoken

Hallo,
Heeft iemand een suggestie voor mij hoe gietklei geschikt te maken is voor rakustoken.
Doe je dit door b.v. chamotte toe te voegen of zijn er andere/betere manieren?
B.v.d. Martin

11 antwoorden

 • kant en klare gietklei van vingerling K150 gaat prima
  beantwoord
 • Kan iemand mij vertellen hoe ik gietklei geschikt kan maken voor raku stoken, ik had zelf gedacht aan het toevoegen van chamotte maar weet niet hoeveel, en vrees dat het in de gietmal naar beneden gaat zakken waardoor in het bovenste gedeelte geen chamotte komt.
  Heeft iemand hier ervaring mee?
  Emma
  beantwoord
 • Hallo Emma,

  Voor het gieten van tegels voegde ik 1/4 deel grove chamotte toe aan de gietklei.Ik heb nooit last gehad dat de chamotte ging zakken.

  De klei wordt wel minder plastisch door de toevoeging en is ook moeilijker vloeibaar te houden, meer waterglas is geen optie. Bij hol gegoten werk zal het deel toe te voegen chamotte wel lager komen te liggen.

  Rob
  http://www.reliefs.nl
  beantwoord
 • Hallo Rob,
  Bedankt voor je antwoord alleen de laatste zin begrijp ik niet goed, (het deel chamotte) moet ik bij een holle vorm minder toevoegen of bedoel je dat gedeelte daar meer gaat zakken.
  Ik heb een proef gedaan met 25gr chamote meel en 25gr 0,5 maar kan het resultaat nog niet zien het zit al dagen in de mal, te veel water dus.
  Emma
  beantwoord
 • de 50 gr chamotte heb ik toegevoegd bij 1 liter gietklei (vergeten te vermelden) dit is dus te weinig. De mal is inmiddels los en geen steentje te zien, daar was ik namelijk bang voor. Ik ga een nieuwe proef maken met meer chamotte en minder water en dan raku stoken.
  Is er iemand die dit gedaan heeft? Reageer dan even, ik wil ook graag weten welke klei ik het beste kan gebruiken. De klei die hierboven staat is volgens mij kant en klare gietklei maar ik wil het graag zelf maken.
  Emma
  beantwoord
 • Emma, gegoten tegels lossen makkelijker uit een mal(en je hoeft geen gietklei terug te gieten), er kan daarom meer chamotte in de gietklei.
  Eerst gietklei aanmaken (b.v. de wb30pm) of kant en klare gietklei, en dan chamotte toevoegen. De gietklei wordt dan dikker en zal moeilijker terug gegoten kunnen worden uit de mal. Een beetje water toevoegen aan het mengsel kan, kijk uit met waterglas.

  Ik zou op 1 liter gietklei 3/4 van een plastic koffiebekertje, 180 cc, (of meer hangt ook van je mal af) droge chamotte toevoegen, en dit goed mengen met de gietklei.
  Aan de buitenkant van het gegoten werk zie je geen steentjes, het gips zuigt n.l. geen steentje aan, aan de binnenkant zie je ze wel.

  Rob
  http://www.reliefs.nl
  beantwoord
 • Geweldig Rob wat een duidelijk antwoord daar kan ik echt iets mee.
  Emma
  beantwoord
 • Probeer eens koffiedik ipv. chamotte.
  beantwoord
 • hallo
  eigenlijk weet ik niet goed waaron jullie een probleem maken van gietklei en raku stoken? ik doe dit al een aantal jaren en heb er niet meer breuk mee als met andere klei, het enige wat ik niet doe is als het uit de ton met zagemeel komt, laat ik het zo afkoelen en steek het niet in het water!!!!
  mieke
  beantwoord
 • Hallo Lucien, dat heb ik vroeger wel gedaan voor naked raku, heb ik geleerd van Ada Stel, maar het bevalt mij niet zo goed, als klei blijft staan gaat het rotten en ik vond de de huid ook iets minder mooi.
  Emma
  beantwoord
 • Hallo Mieke, welke gietklei gebruik jij dan en hoeveel chamotte voeg je eraan toe.
  Emma
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.