ALGEMEEN > Meet- en regelapparatuur > Nabertherm B130 regelaar of Artie.

Ik wil een oven kopen ik heb een Nabertherm top 140 gezien met regelapparaat B130
Of een Artie Patriarch x1 140 met Artie regelapparaat.
Ik zit een beetje met de regelaars aangaande traploos instellen en hoeveel programa's instelbaar zijn ik kom er niet goed uit dit word mijn eerste oven en vind het wel moeilijk. Wie kan mij op weg helpen?

10 antwoorden

 • Gusta, weet je de overeenkomst tussen een T.V.toestel en een regelaar? .... Ze bieden je zoveel mogelijk programma's aan waar je uiteindelijk er zo weinig mogelijk van gebruikt.
  Nabertherm en Rohde hebben mijn persoonlijke voorkeur.
  beantwoord
 • Hallo Gusta,
  Een regelaar met erg weinig instelmogelijkheden is misschien goedkoop maar is op termijn teleurstellend.Om een keramiek oven verantwoord te kunnen stoken zijn er verschillende stadia in de stook die regelbaar moeten zijn. Het droogstoken van de klei, het kwartssprong gebied en de eindtemperatuur aanhouden. (voor kristalglazuren is het nodig ook de afkoeling na de toptemperatuur te kunnen regelen).
  In dat verband zou ik alleen een regelaar kopen die minstens 6 stadia heeft: droogstoken + opstoken + kwartsspringgebied + opstoken + eindtemperatuur aanhouden.
  Met groet van www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • bedankt voor de info zo ver.Ik heb De bedieninginfo van de Nanertherm B130 opgelagen en een stuk gelezen ( in totaal 56 pagina's) omdat ik een leek ben vind ik het moeilijk in ieder geval weet ik dat ik bij de B 130 2 programa's kan voorprogrammeren, van de Artie RTD-100/9 9 programa's maar ben ik met de ene oven en regelaar beter af dan met de ander?
  En dat geld ook voor de ovens.
  Het is lastig.
  beantwoord
 • Ik heb een aantal jaren terug mijn eerste oven aangeschaft, de regelaar zat er toen bij. Ik heb er een (sorry, weet even het type niet uit mijn hoofd) waar je 8 stadia in kunt stellen maar die geen geheugen heeft om programma's te onthouden. Het kost misschien iets meer tijd bij het instellen, hooguit 2 minuten, maar voor mij werkt het prima. Het is wat Lucien en Michel zeggen, het aantal stappen is belangrijker dan het aantal programma's dat je op kunt slaan en uiteindelijk heb je waarschijnlijk maar enkele programma's die je gebruikt. Wat ik wel heb is een overzichtje bij de oven met mijn verschillende stookschema's (ik gebruik er vier) zodat ik telkens weet wat ik in moet stellen.
  beantwoord
 • Bedankt voor de info.
  Ik heb nog eens gezocht en vond een duitse beschrijving maar omdat ik een leek ben is het mij nog steeds niet duidelijk hoe het zit met die (stadia/stappen) als ik het nu goed heb begrepen heeft de Nabertherm B130 4 of zelfs drie in het duits ik kom er dus niet uit.
  Nu heb ik een KeramikosMPA 150 zien staan met een computerregelaar TC 405 als ik dat goed gelezen heb heeft hij 7 stadiamaar dit weet ik ook niet zeker. Wat de oven betreft heb ik nog niet echt goed gezocht weet wel al dat Keramikos deze niet meer maakt. Wie heplt mij uit de brand,zodat ik aan de brand kan gaan :-)
  beantwoord
 • Beste Gusta, ik weet niet waar je woont en hoever je wilt reizen etc. , maar kijk eens onder de volgende rubriek van deze site ( http://www.klei.nl/wereld-van-klei/materialen).
  Je ziet daar verschillend leveranciers, ook die gespecialiseerd zijn in ovens en schakelapparatuur, bijvoorbeeld Westeneng.

  Ik zou, zeker bij een este koop eens rustig, tenminste drie, ovens willen vergelijken. Het gaat er daarbij vooral om datgene wat u zelf wilt goed voor ogen te houden. Hoe ver wilde gaan op de weg van keramiek, maakt u groot werk, wilt u aardewerk, steengoed of porcelein? Welk glazuurweg wilt u bewandelen: enkelvoudige gekochte glazuren of zelf samengestelde glazuren, kristalglazuur etc. ? Heeft uw werkplaats al krachtstroom, noodzakelijk bij wat grotere hoogstaande ovens?

  Vergelijk het eens met herkozen van een auto. Alleen het goede merk noemen en de snelheid die de auto kan halen is niet voldoende. Het gebruik van de auto, wat wil je ermee doen, is minstens zo belangrijk.

  Het beantwoorden van die vragen helpt u dus op weg bij het van een keuze.
  Daarna komt pas de kwaliteitsvraag en de prijs aan de orde, maar ook de keuze van de stook computer. Het is zoals Lucien al eerder zei, vaak niet nodig om een heel groot geavanceerd apparaat te kopen. Met een beetje creativiteit en oplettendheid kun je met een eenvoudiger apparaat vaak net zo veel bereiken.

  Kortom niet eenvoudig allemaal. Met het enkel vragen van een goed merk of type op dit forum kom je er niet mee. Ga eens bij een leverancier langs en praten met die mensen. Maar vooraf even alle vragen beantwoorden, die zal een leverancier ook stellen denk ik
  beantwoord
 • Sorry voor de spelverbeteraar van Apple hier en daar.
  este = eerste
  herkozen = het kiezen
  beantwoord
 • Bedankt voor de reactei.Ik krijg krachtstroom 3e25 is 3x 16 ampere.
  Ik wil groot werk kunnen maken en klein. Ik wil kristalglazuur zoals ook andere glazuren kunnen maken. ik ben nu met glazuur testen bezig op de KA. ik wil porselein kunnen maken zoals steen goed en aardewerk,ik wil eigenlijk niet op een gegeven moment in mijn creativiteit vastlopen omdat ik nu niet de goede keuze maak, ik weet wel wat ik wil maar op het technische vlak valt er nog genoeg te leren maar moet wel knopen doorhakken de een of de ander gaat de een mij over een tijd belemmeren welke besturing is handiger in gbruik ( voorprogrammering) dat zijn eigenlijk de twee vragen en de rest komt dan wel.
  beantwoord
 • Gusta, eerst leren gaan en dan leren lopen. Verken eerst de mogelijkheden van aardewerk. Tegen je dat onder de knie hebt is je eerste oven aan vervanging toe of gebruik je die nog enkel voor bisquitstook en proefjes. Ga dan over naar lopen; steengoed en porselein en de bijpassende mogelijkheden zoals bv. kristalglazuren met de oven op uw maat en wensen. Dit kan wel eens anders uitdraaien dan wat je er nu bij voorstelt.
  beantwoord
 • OK Gusta, je we wat je wilt. Dat maakt het zoeken naar e geschikte oven een stuk gemakkelijker. Het stoken van Kristalgalzuren vergt in sommige gevallen, ook een neerwaarts, een beheerste stook. Een keus voor een schakelkast met iets meer opties ligt dan ook iets meer voor de hand. Veel plezier en succes met de zoektocht.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.