ALGEMEEN > Kleien voor beginners > klei bakken/ovens

Hallo allemaal, ik ben een groentje op het gebied van boetseren en het bakken van klei. Ik zou graag weten op welke temperatuur chamotteklei gebakken moet worden, wat voor oven (formaat, stookvorm, computergestuurd of Kiln Sitter etc.) het meest geschikt is en of het lonend is om uberhaupt op zoek te gaan naar een oven, of dat het beter is naar een bakadres in de buurt te gaan. Verder wil ik nu wel eens weten wat Raku nou precies is. Alle informatie op klei-/bakgebied is welkom,

groetjes, Karin

8 antwoorden

 • Hoi Karin,

  Ik denk dat het antwoord op je vraag erg afhangt van de afmeting van je werkstukken. Zoals je bij de bisquitjes wel kunt zien worden kleine lichtnet ovens voor best redelijke prijzen aangeboden. Persoonlijk laat ik mijn werkstukken altijd bij een creativiteitscentrum bakken. De prijs hangt daarbij af van het aantal werkstukken wat in de oven kan. Voor een beeld van 70 cm hoog en ca. 35 cm. in diameter betaalde ik laatst Fl 30,--. Daarvoor had ik een beeld van ca. 35 cm en een diameter van 20 cm betaalde ik Fl 10,--. En ik vind dat zelf niet duur. Voor een oven waar je 70 cm. in kunt bakken moet je denk ik aanzienlijk investeren, als je er al de ruimte hebt. Maar ik ben benieuwd wat anderen zoal betalen.
  Voor het raku stoken heb ik echter zelf een oven gemaakt. Al met al heb ik daar ongeveer fl 750,-- aan materiaal aan uitgegeven en kan nu beelden tot 80 cm. hoogte stoken. Afgezien van het feit dat het leuk is om zelf te doen denk ik ook dat ik dat er relatief snel weer uit heb. Raku stoken bij en keramist zoals ik dat ervaren heb betekent vaak een dagje onder de pannen zijn met vaak een hapje en een drankje en bijbehorende kosten. Wel heel gezellig trouwens en het grote voordeel is natuurlijk wel dat alles voor je geregeld wordt. Vaak zijn er b.v. veel soorten glazuur die je kunt gebruiken. Maar de kosten zijn natuurlijk navenant. Zeker als je dat met enige regelmaat wilt gaan doen.
  Ik ben benieuwd wat andere mensen zoal betalen voor zowel bisquit bakken als raku stoken.
  beantwoord
 • Hoi .
  Ik bak op 1250graden
  In een keramiek oven ,maat moet je bekijken wat de afmetingen van je werk heeft.
  beantwoord
 • Hi Karin,

  Ik las zopas je gestelde vragen over het al dan niet gebruiken van een eigen oven. Ik ben zopas zelf gestart met keramiek en heb een beetje de zlefde vragen omtrent een oven als jij. Heb je reeds antwoord ontvangen en zo ja kan je mij eens laten weten of het interessant is een oventje te bezitten?
  Groetjes
  Marcella
  beantwoord
 • Hallo,
  ook ik ben een beginner(geweest)Maar glazuren en stoken en soorten klei blijft een leer proces waar je vele jaren mee vooruit kan.
  Na 4 jaar thuis kleien ben ik naar de vrije academie in belgieen gegaan waar ik momenteel al 3 jaar op zit 10 uur in de week,dus als je in de buurt van belgieen woont misschien een idee.
  En niet duur 63oo bfr.(reken maar om)
  Laten bakken kan bij Keramikos in Haarlem voor ongeveer (Vroeger 5 gulden)reken maar uit in euroos voor een biscuitbrand.Ik heb het geluk dat een pottenbakker mij vertelde iemand te zoeken die raku stoken wilde demonsteren.Ik heb mij zelf aangeboden en hij vond het goed.Toen als een gek alles gaan lezen wat er ook maar mee te maken had.En veel testen gedaan met zelf gemaakte glazuren en het gaat nu redelijk,met steeds vaker fraaie resultaten.
  Groetjes Vera
  beantwoord
 • hoi, advies: doe een raku-workshop en je bent voor de rest van je leven verslingerd eraan! Succes, groetjes, Ellen.
  beantwoord
 • ik betaal 5 euro voor 1 stookgang bij iemand die een keramiek atekier heeft en waar ik een cursus doe; wil ik buiten de cursus om iets extra bakken kost t dus die 5 euro.
  beantwoord
 • hallo ik moet een verslag maken over klei .ik zou echt wat willen weten hoe klei word gebakken ik hoop dat u gauw reageert .al vast bedankt groetjes annemiek
  beantwoord
 • Hebben een ruimte ingericht voor maken van beelden of elementen van klei voor de tuin. Wij zoeken bruikbare sugesties.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.