ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > pigment

Wie kan mij vertellen hoe het kan dat pigment gaat lopen, vnl. de randen.
Draai met steengoedklei,bak biscuit rond 1046 graden.
Daarna maak ik tekeningen met pigment vermengt
met porseleinklei in poedervorm. Dompelen in
transparant glazuur en afbakken bij 1240 graden.

Ine
gevraagd

6 antwoorden

  • Door het dompelen wordt het pigment weer week.
    Probeer eens wat peptapon of behangerslijm te mengen door je pigment.
    Je kan ook kaolien vermengd met kaliveldspaat proberen in plaats van porseleinklei.

    suc6 Frans
    beantwoord
  • Wat is peptapon. In welke verhoudingen zou ik dan
    moeten denken. Zo ook voor kaolien en kaliveldspaat,
    want dan probeer ik alles uit.
    Alvast bedankt voor je snelle reactie.

    Ine
    beantwoord
  • Wat voor pigment gebruik je, want het kan ook als smeltmiddel gaan werken en daarom gaan uitlopen.
    Peptapon is een plakmiddel op basis van zetmeel. Behangerslijm is vergelijkbaar maar minder sterk. Peptapon moet je 24 uur weken. 10 gram peptapon in een 1/2 liter lauw water (in een oude plastic melkfles ofzo), een dag laten staan, dan goed schudden en aanvullen met water tot 1 liter.
    beantwoord
  • probeer 10 a 20% van het mengsel kaolien en kaliveldspaat (50/50)door je pigment .
    Zuigt het transparant goed in de scherf m.a.w is de glazuur snel droog als je hebt gedompeld? anders zou je ook wat minder hoog kunnen voorbakken.

    Frans
    beantwoord
  • Deddy D
    Het pigment wat ik gebruik is KP 3003 van silex voor
    steengoed.
    Frans
    Vond inderdaad dat het lang duurde voor mijn transparant opgenomen was in de scherf. Misschien
    moet het biscuit inderdaad lager. Heb pas sinds kort
    een eigen oventje. Zal nog wel meer problemen tegen komen. Ga hier alvast mee aan de slag. Jullie horen
    het nog wel of het gelukt is.

    Ine
    beantwoord
  • Bij leerhard stadium tekening opgebracht. Biscuit
    lager. Bij een andere mok ook een tekening opgebracht.
    Gedompeld. Resultaat beide een mooie strakke tekening.
    Conclusie: biscuit was inderdaad te hoog.
    Bedankt voor de tips heren.

    Ine
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.