ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Half transparant porselein

Heeft iemand een idee hoe je zoiets als in de bijlage kunt maken? Met welk soort porselijn zodat het mooi doorschijnend is?
Alvast bedankt,
Groet,
Barbara.
gevraagd

5 antwoorden

  • Barbara, u kan bij porselein beendermeel aan toevoegen met zodoende het sinterpunt te doen zakken. Let wel, de hoeveelheid beendermeel hangt af van de samenstelling van de klei en wordt best ook in een steunmal gebakken. Dit vraagt wel de nodige voorkennis. Een goed boek of even surfen naar meer info is aan te raden. ( zoek onder de trem: Bone china en bone ash )
    beantwoord
  • Beste Lucien,

    Bedankt voor je antwoord. Ik heb Bone China besteld. Daar zit toch al beendermeel door, of kan ik nog meer toevoegen voor een nog transparanter resultaat?
    Hoe zit het eigenlijk met dat beendermeel, is dat zomaar te gebruiken? Of is het net alsof je echt bont zou kopen, zijn er dieren speciaal voor gefokt of is het afval?
    Groeten,
    Barbara.
    beantwoord
  • Barbara, Bone China is klaar voor gebruik. Volg wel de aangegeven min/max. temperaturen hiervoor aangegeven.
    Wat betreft beendermeel: Dit kan u ook best bestellen bij de kleiboer, gezien er ook 'beendermeel' op de markt is dat enkel voor de tuin geschikt is (niet zuiver). De herkomst is van de beenderen (slachtafval) van runderen. Geen bont-toestanden. Als u alsnog de baktemperatuur zou willen verlagen van de Bone China-klei, kan u daar best nog wat beendermeel aan toevoegen. Indien u al porseleinklei in voorraad hebt, kan u met toevoegen van beendermeel zelf Bone China maken. Indien het sinterpunt te laag is, ball clay aan toe voegen.
    beantwoord
  • Beste Lucien,

    Bedankt voor de adviezen. Wanneer je de baktemperatuur van Bone China verlaagt, wordt het dan transparanter? Mijn oven kan op 1250 graden bakken.

    Hartelijk dank,
    Groeten,
    Barbara.
    beantwoord
  • Barbara, als u het kant-en-klare BoneChina stookt op 1250°C en het is niet transparant, komt omdat deze samenstelling misschien wel hoger moet gestookt worden om transparent te worden. Dit heeft te maken met het sinterpunt, wat vooraf gaat aan het smeltpunt, zoals bij glazuren. Indien men niet hoger kàn stoken, zoals in het geval van 1250°C, moet men daar nog wat beendermeel aan toevoegen. Beendermeel bestaat uit voornamenlijk Calcium en wat fosfor, wat boven de 1100°C een 'smeltstof' is. U voelt het al aankomen; als dit type van klei gaat sinteren, kan dit ook gaan vervormen. Opletten dus.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.