ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > Raku stoken in keramiekoven

Kun je zonder rakuoven ook rakueffecten krijgen?
Want wat maakt deze oven zo anders.
Met de keramiekoven kun jebtoch ook snel naar 1000 graden stoken als je wilt en dan vervolgens werkstuk uithalen en in afgesloten ton met zaagsel opsluiten?
Zou het wel kunnen ?


5 antwoorden

  • Hoi Nicole,
    In principe is het mogelijk, maar of je ovenspiralen lang mee zullen gaan is de vraag.
    Op Youtube is een aantal voorbeelden te zien. Onderstaande link verwijst naar één van deze filmpjes.
    http://www.youtube.com/watch?v=mT9Cr41Y5Qw
    beantwoord
  • Hallo Nicole.
    Er zijn glazuren in de handel die gestookt in een electrische oven craquele vertonen. Deze zou je als alternatief kunnen proberen zonder de spiralen van je oven, geweld aan te doen.
    beantwoord
  • waarom is dit zo slecht voor de spiralen dan?
    beantwoord
  • Nicole, er zijn twee oorzaken die de weerstanden geen goed doen: 1 Thermische schok ( openen v.d. oven met nog gloeiende weerstanden )wat de spiralen doen samentrekken. 2 Reductie. Op de weerstanden gaat door oxiderend gebruik zich een oxidatie vormen wat een beschermende functie heeft. Bij reductie verdwijnt deze laag en wordt de draad een ietsje dunner. Dit proces herhaald zich en gaat uiteindelijk het doorbranden tot gevolg hebben door het vormen van een grotere elektrische weerstand.
    beantwoord
  • Mijnheer Turner, van het youtube filmpje, zegt dat zijn spiralen het al tien jaar doen. Hij schakelt zijn oven niet uit, als hij er met een ijzeren tang de pot uit haalt. Ik zou dat niet durven, maar hij doet het dus al jaren....
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.