ALGEMEEN > Stoken > oven stoken
Ik weet niet hoe ik het beste een klei oven kan stoken.
Nergens kan ik vinden hoe het verloop van tijd en temperatuur moet zijn.
In het blad Klei lees ik wel hoe hoog de temperatuur moet zijn, maar niet het verloop.
Ik wil dit weten voor steengoedklei en voor glazuur. Kunt u het mij vertellen?
Nergens kan ik vinden hoe het verloop van tijd en temperatuur moet zijn.
In het blad Klei lees ik wel hoe hoog de temperatuur moet zijn, maar niet het verloop.
Ik wil dit weten voor steengoedklei en voor glazuur. Kunt u het mij vertellen?
1 antwoorden
-
Hoi Nella
Bij de meeste ovens is er een koelgat of iets dergelijks.
Omdat er nogal wat vocht en verschillende gassen ontwijken uit de klei is het raadzaan dat koelgat niet meteen af te sluiten maar pas na enkele uren stoken.
Die gassen kunnen hoofdpijn e.d. veroorzaken dus zorg voor voldoende ventilatie.
Heb je een oven met een deksel kun je een beetje ontluchten door er een stukje ovenplaat tussen het deksel en de oven te leggen.
Wel voorzichtig als je het deksel dicht doet dat kan best heet worden dus een paar handschoenen zijn geen overbodige luxe.
Als je niet zeker weet of je werk allemaal droog is is het raadzaam in het begin te pendelen tot 200 graden.
Als de mogelijkheid er is kun je daarna met 100 graden per uur opstoken tot de gewenste bisquit temperatuur.
suc6 Frans
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.