ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > onregelmatig glazuur

Bij het spuiten van glazuur overkomt het mij vaak dat het glazuur (bij regelmatig spuiten) op de ene plek goed hecht en op de andere plek gaat lopen (zie foto). Heeft dit te maken met de ondergrond of zijn er andere oorzaken?
Bijlagen:
gevraagd

5 antwoorden

  • Hallo Mieke.
    Belangrijk om te weten:
    - wat voor glazuur je gebruikt,
    - op welke ondergrond, ( hoe hoog was de biscuit-brand) en
    - op welke manier je spuit. (handmatig of met compressor)
    - hoeveel glazuur er op gebracht wordt en
    - op welke manier de glazuur opgebracht wordt. (bijv. is de eerste laag droog, vóór dat de tweede aangebracht wordt.)
    Dan komt er vast een oplossing......
    Groetjes: Marrie.


    beantwoord
  • Het lijkt mij dat er op die plekken de bisquit te hard is gebakken.
    Dat kan door dat die plek dicht tegen de spiralen van de oven hebben gestaan.
    Zijn die spiralen op bepaalde plaatsen samen getrokken dan ontstaat op die plek meer hitte en kan de bisquit te hard worden op die plek.
    Het zelfde geldt voor een gasoven.
    vlakbij de branders kunnen ook harde plekken ontstaan op de bisquit.
    Op die plek in de oven een beschermend stukje ovenplaat plaatsen is vaak een goede oplossing.

    Frans
    beantwoord
  • -Ik gebruik nu een VEKA glazuur, Gl 1101
    -De klei was Vingerling K150 biscuit gebakken op 1000 graden Celcius.
    -Ik spuit met een compressor en een Eminent verfspuit E13.
    -Het verschil in hechting onstaat meteen bij de eerste laag.
    Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen!
    beantwoord
  • Hoi Mieke,

    Maak een werkstuk eens nat .
    Controleer of er natte plekken overblijven of plekken waar er druppels blijven zitten.

    In het eerste geval is dat een harde plek in de bisquit.
    Daar is de scherf dus minder poureus dan elders.
    In het tweede geval is het een vette plek.
    Dat kan ontstaan door aanpakken met "vette vingers"van creme of iets dergelijks.

    Frans

    beantwoord
  • Het zijn inderdaad harde plekken in de biscuit. Zal bij de volgende stook de producten minder dicht op de spiralen zetten. Bedankt voor alle tips!
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.