ALGEMEEN > Stoken > Bij welke temperatuur stopt het krimpen?

Misschien een beetje een rare vraag, maar als ik een oven stook, is er dan een bepaalde temperatuur waarbij de klei stopt met krimpen of gaat de krimp door tot het stookproces voltooid is?

(ik moet nl. een proefje stoken en vraag mij af of ik het hele proces moet doorlopen tot de eindtemperatuur. Beetje zonde van de stroom als ik een oven stook en geen ander werk heb om er bij te zetten, vandaar)
gevraagd

1 antwoorden

  • Dag marion,

    Het krimpproces gaat door totdatde stook voltooid is.

    Er is wel een aanzienlijk verschil of je aardewerk of steengoed stookt.

    Bij aardewerk kun je krimp bij het glazuurstoken voorkomen door de klei vooraf hoger bisquit te stoken.
    De bisquit die hoger gestookt is dan de afbaktemperatuur bij de glazuurstook zal dan niet meer krimpen.

    Bij steengoed gaat de klei sinteren, hoe hoger je stookt hoe meer de klei sintert en als gevolg daarvan krimpt.
    dat gaat door tot aan het deformatiepunt.

    groet
    Hans
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.