ALGEMEEN > Stoken > In een stook glazuren


Hoi Allemaal, ik heb voor het eerst en met goed resultaat, in een stook geglazuurd.
Het was een steengoedklei met daarop keramiekglazuren.
Maar, er zal ook hier wel een andere kant aan zitten waarom men meestal eerst bisquit bakt en pas daarna glazuurd.
Kan iemand mij vertellen wat en waarom/ wanneer het dc voorkeur heeft.

Hartelijke groetjes maar weer, en iedereen succes met onze bezigheid!
Lonneke.
gevraagd

3 antwoorden

  • Er is van alles voor en tegen. Belangrijk is o.a. dat je weet of er risico bestaat dat je werkstukken uit elkaar klappen. Want als dat gebeurt, kun je niet alleen de andere werkstukken vergeten, maar misschien is de schade aan je oven en ovenplaten wel het ergst. Uitkijken dus!
    beantwoord
  • Dag Gert.

    Je zegt dat je werkstuk uitelkaar kan klappen.....
    niet echt prettig lijkt me dit!
    Maar kun je mij een reden geven waarom dit zou kunnen gebeuren want ik kan het niet bedenken.
    Het werkstuk is goed opgebouwd, door en door droog. En als je dus rustig opstookt tot 1060 graden kan er toch niets gebeuren?
    Ik wil je niet tegenspreken maar wel proberen te begrijpen.
    groet lon.
    beantwoord
  • Hallo

    Bij ons komt voorbakken(bisquit)niet voor, alles wat bij ons de oven ingaat is geglazuurd op de klei.Natuurlijk moet het werk goed droog zijn.
    Niet droog kan het met bisquit bakken ook uitelkaar klappen maar dan is de schade aan materiaal en oven niet zo erg.
    Bisquit bakken kan wel eens nodig zijn.
    Het hangt er voor een groot deel vanaf welk soort werk je maakt en hoe dik de glazuurlaag is die je aanbrengt.
    Maak je dunne dingen dan kan de klei gedeeltelijk oplossen als er een dikke laag glazuur op moet of de glazuur zelf dun is,er komen dan blazen op het werk.
    Als je de werkstukken doopt met een glazuurtang lukt dat niet als het niet voorgebakken is.
    Ook schilderwerk kun je beter op bisquit doen want de kans is groot dat het schilderwerk oplost als er transparant glazuur overheen gaat.

    groetjes Frans


    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.