ALGEMEEN > Stoken > rookstoken

Ik probeer al een paar keer te rookstoken en vaak zie prachtige tekeningen en ook kleuren dit zou je kunnen bereiken met oxydes??,maar helaas het wil niet lukken,het is ondanks insmeren met slibs helemaal zwart of hele lelijke plekken en soms met roet die je er niet van af krijgt.Wil iemand mij misschien helpen alvast hartelijk dank.
gevraagd

4 antwoorden

 • Wij hebben dit geprobeerd met sulfaten ipv oxydes,
  Wat betreft de zwarte vlekken, hier kan je heel mooie effecten verkrijgen wanneer je het werk achteraf met boenwas behandeld.
  Probeer ook eens eerst rookstoken met sulfaten en daarna het werkstuk oxiderend bakken op 1100 graden,
  Je krijgt dan geweldige kleureffecten. Oppassen dat je hier geen gewoonte van maakt want de gloeidraden van uw electrische oven zullen vroeger versleten zijn.
  beantwoord
 • Geachte Vera,
  Probeer eens uw stukken te overgieten met sulfaten opgelost in water. 2 tot 3 maal per sulfaat. Mijn ervaring is: kopersulfaat en ijzersulfaat geven de beste resultaten. Mangaan geeft bruine vlekken.
  Doch testen en experimenteren is hier de boodschap.
  Ook een gedroogde koeievla tegen de werken aanleggen in het zaagsel kan soms verassende resultaten geven.
  Succes en veel experimenteer genot
  Kathy
  Studio Brikat
  Houthulststraat 132
  8840 Staden
  Tel: 051/ 70 09 82
  Website: www.brikat.be
  beantwoord
 • ik doe dit ook soms, ik pak mijn potten dan in in aluminiumfolie en prik hier en daar een gaatje en op die plaats gaat de rook door naar de pot, hoe fijner de klei hoe mooier het resultaat, maar in schalen zou ik ook graag een kleurtje (vb. rood of groen) hebben, zou dit lukken met kopercarbonaat, maar hoe kan je ervoor zorgen dat het carbonaat op dit plaats blijft (met een krant gedrenkt in carbonaat of met stof), je kan ook een mooi wolkje maken door een band met klei tegen de gebakken pot in een worst en met draad vastgehouden tegen de pot, wil iemand zijn experimenten met mij delen?
  beantwoord
 • Ik vraag me af wat engelse onder lustres verstaan,Ze zouden daarmee een hele pot insmeren en dan in de papieroven (pitfire) doen.gr Vera
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.