ALGEMEEN > Klei - algemeen > biscuit in oven

Hallo allemaal, wij zijn nieuwkomers in dit forum en hebben een vraag. Wij gaan een kleigieterij beginnen en hebben een keramiekoven Primus210 gekocht. De instellingen zijn vanaf fabriek al ingeprogrammeerd. Biscuit: 120/585/0/opstooksnelheid999/temp.960/pendeltijd0/opstooksnelheid999/temp.100/pendeltijd0
Geen idee of er merknamen genoemd mogen worden in dit forum. Maar..wij gaan werken met kant-en-klare gietklei van E. en naar wat wij hoorden werken velen met M..glazuren en moet de opstooksnelheid naar 150graden omdat anders deze glazuren niet goed pakken. Wie o wie kan/wil ons antwoord geven wat de juiste tijden zijn, ook of er een pendeltijd moet worden ingevoerd. Vele van jullie hebben al jarenlange ervaring, vandaar onze vraag. m.vr.gr. Gerdi
gevraagd

3 antwoorden

  • Hallo Gerdi,

    Gebruiks aanwijzingen van ovens zijn vaak van de site van de fabrikant te downloaden.Die 120 is waarschijnlijk de temperatuur toename per uur en bij 585 gaat de oven dan voluit.Voor aardewerk biscuit varieert de eindtemperatuur tussen de 1020 en 1140.

    Kant en klare gietklei is handig ,maar veel goedkoper is om een zak van 25 kg kleipoeder te kopen en de gietklei zelf te maken b.v. de wb30pm.

    Pakt het glazuur slecht voeg dan een kleefmiddel aan het glazuur toe of verwarm de werkstukken.Wat een leuk idee om een kleigieterij te beginnen,wat voor soort modellen ga je gieten?

    Rob
    beantwoord
  • Hallo Rob H. Dank je wel voor het antwoorden op onze vraag. De gietbak en mallen hebben wij overgenomen van iemand die te druk werd met cursussen geven. Wij hebben vele malen meegeholpen en zo de kneepjes geleerd van gieten en netjes afwerken(schuren). De kermiekoven Primus210 hebben wij nieuw gekocht. Zelf driftig op jacht geweest naar uitbreiding van mallen. Wij willen ons toeleggen op biscuit in huisinrichting. Borden ed. kun je tegenwoordig zo goedkoop kopen bij de grote concerns. Schalen en vazen is iets anders. Daar kun je veel mee doen door bv. een voet onder te maken. Aangezien er gewerkt werd met kant-en-klare gietklei, zetten wij dit op deze manier voort. Maar alles kan verandert worden he. Wij gaan ons toeleggen op alleen biscuit leveringen. Hier in het oosten van het land zijn er wel ateliers die zelf bakken, maar moeten toch vaak biscuit van ver halen en tijdsgebrek speelt dan ook een rol. De oven is voorgeprogrameert en heeft 12 progs. Inderdaad 1 prog 120 tot 1060 (staat kombi achter)en 1 prog tot 120 tot 950 (staat biscuit achter). Wij hebben gehoord dat de toename temperatuur beter vanaf 150 kan gaan dan vanaf 120. Dit i.v.m. het pakken van de glazuur. Wat ik begrijp ligt het dus niet aan de begin toename stand van het bakken maar aan het soort glazuur dat men gebruikt voor het glazuren? Benieuwd naar reacties, ook van anderen die hiermee ook ervaring hebben. Beter goed beginnen en domme vragen bestaan niet is ons motto :)
    De wb30pm opgezocht en scheelt veel in prijs, maar wat kosten de toevoegingen en hoe belangrijk zijn de mengverhoudingen. Dit omdat wij met een gietbak werken die steeds bijgevuld moet worden. m.vr.gr. Gerdi
    beantwoord
  • Gerdi,de toevoegingen voor zelf gietklei te maken kosten bijna niets.De mengverhoudingen zijn erg belangrijk.Het mengsel minimaal een dag laten staan en af en toe door roeren.

    Een recept voor 25 kilo wb30pm is;

    10 liter water
    75 gr. Soda
    37,5 - 75 cc waterglas

    Rob

    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.