ALGEMEEN > Stoken > stoken op steenkool.

Hallo,
Ik heb wat vragen over ovenbouw, m.n. de primitieve ovens. Het liefst op steenkool kunnen stoken. Ik ga nl. 'n pottenbakkersprojekt opzetten in Zuid Afrika, daar moet zo goedkoop mogelijk gestookt kunnen worden. Elk advies en tips zijn van harte welkom.
Waarom steenkool; geen hout voor besparing van het millieu en ontbossing tegen te gaan. Steenkool is daar een relatief goedkope brandstof.
Elke andere suggestie is natuurlijk ook welkom. Wie kan mij helpen?
Alvast bedankt voor iedereen die reageert
gevraagd

2 antwoorden

 • Hallo

  Op de site van John Baymore vindt je de foto's van alle ovens die je wil zien.
  http://johnbaymore.com/p0001347.htm
  De nederlandse namen voor die ovens zijn moeilijk te benoemen met "arch" bedoelen ze een gebogen kap of plafond. "downdraft"wil zeggen dat de rookgassen via een rooster in de bodem van de ovennaar buiten gaan je begrijpt dat het hier gaat om een gas of hout enz.gestookte oven gaat.
  Dus de vlammen gaan via de vuurkasten omhoog naar de gebogen kap en door alle aardewerk heen door het rooster weer naar buiten.
  Heb zelf heel wat ovens gestookt met turf tot 1280 graden celcius.
  Het tegenovergestelde is een "updraft oven."
  Ook zijn er de zogenaamde "moffelovens"dat is een soort van afgesloten kast van hitte doorlatende platen die in een grotere kast staat en tussen die twee kasten in komen dan de vlammen die dan niet bij het aardewerk kan komen maar wel gaar gebakken worden.
  Groetjes Frans


  Dit is een antwoord dat ik eerder gaf in dit forum
  Moet er nog bij vermelden dat je lange vlammen nodig hebt om aardewerk te bakken vandaar de turf ook met gas is dat te doen.
  Als de oven niet te groot is zal het met kolen ook wel gaan maar het effect van lange vlammen gaat dan verloren kolen worden veel heter denk ik maar ik heb alleen ovens waarin dakpannen werden gestookt met kolen zien stoken
  de eindtemperatuur was 980 graden celcius
  niet erg hard voor aardewerk.
  Suc6 verder Frans
  beantwoord
 • Tijdens de open dagen van Ed Knops waar het boek rakuvaria 2 uitgebracht werd heb ik Ed geholpen en met de "rocket kiln" zoals die in dit boek staan beschreven gestookt.
  Ik heb zowel met houtskool als met die briketten gestookt. De hoogste temperatuur die ik gemeten heb was ruim boven de 1100 graden.
  Dit tot de verassing van veel mensen die er dan toch van staan te kijken hoe simpel je dergelijke temperaturen kunt halen.

  Martin
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.