ALGEMEEN > Klei - algemeen > porcelein

ik heb prachtige franse porceleinklei, hoe dun, dik nat, droog moet ik de uitgerolde plak maken om er "doekjes"van te vouwen?
De eerst poging, 3mm. uitgerold, gevouwen, gaf spanningsbarsten.
graag advies!

3 antwoorden

 • Als de spanningsbarsten ontstonden toen je ging buigen kan het zijn dat je klei te droog geworden was. Je kan dit oplossen door de plak uit te rollen op gewenste dikte en daarna even te bedekken met een natte doek, een uurtje laten liggen en dan buigen.

  Als het gebeurt tijdens het drogen gaat het drogen misschien te snel. Dit kun je oplossen door er een plasticzak overheen te trekken. Deze zak niet helemaal afsluiten zodat het vocht wel weg kan trekken. Na een dag of 3 de zak openzetten en weer een dag of 3 op die manier laten drogen. Dan kan de zak eraf en het laatste restje kan dan drogen.

  Veel succes
  beantwoord
 • Ik werk geregeld met verschillende kleuren in porcelein.Ik ban de stukken eerst biscuit op 950°;Nadien spuit ik er een transparant glazuur over en bak op 1O5O°;Telkens cracleert het glazuur.Wanneer ik hoger bak (bv 125O°) krijg ik blazen.
  Ook bij gewone klei cracleert het glazuur wanneer ik bak op 1050°.
  Wat doe ik fout.Het is glazuur die ik in de handel koop en ik gebruik hem zoals voorgeschreven
  beantwoord
 • Beste Guy

  Doorgaans wordt porselein op ongeveer 1300 graden gebakken.
  Als je er nu een aardewerk glazuur overheen doet zal de scherf bijna niet krimpen maar het galzuur wel en dat veroorzaakt dan de craquele en als je die glazuur dan hoger bakt zal dat zodanig gaan koken dat je blazen enz ktijgt.
  De remedie is om een glazuur op 1280- 1300 graden te kopen of anders aardewerkklei inkleuren.

  suc6 Frans
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.