ALGEMEEN > Stoken > ssort blazen in glazuur tweede stook?

Beste lezers. Paniek! Wat is er gebeurd. Bij een eerste stook een laag glazuur aangebracht, kwam prachtig uit de oven. Bij volgende stook met een stukje andere kleur ertegen aan, is het grootste deel van de eerste stook gaan blazen. Verdikte rand met kuiltje erin.
Wat kan er gebeurd zijn en is dit nog te herstellen in een derde stook? Of gaat dit nog verslechteren in een derde stook (hij MOET eigenlijk nog een keer gestookt).
Paniek want is opdracht en moet as donderdag klaar zijn.

Graag reactie, dank marga
gevraagd

6 antwoorden

  • Marga, het enige wat er dan op zit is herstoken met 10 à 20°C lager en pendelen gedurende +/- 30 min. Het glazuur heeft niet de tijd gehad om zich 'te zetten'. Die gaatjes noemen ze pin-holes.
    beantwoord
  • Beste Lucien.
    Ik begrijp wat je bedoeld, maar het zijn geen pinholes, die ken ik wel. Ze zijn groter, zowel de rand als het kuiltje erin. Misschien wel gemiddeld5 mm. En ze zijn pas ontstaan in de tweede stook op dezelfde glazuurlaag die bij de eerste stook er perfect uitzag. Of ?????????
    beantwoord
  • Marga, het blijken dan om reuze-pinholes te gaan. :-)
    Bij een tweede stook én op dezelfde temperatuur tel je daar wel de factor 'tijd' bij. Vermoedelijk te lage en/of te korte ruwbak. Bij de tweede stook komen de nog niet ontsnapte vluchtige stoffen vrij en door een weer eens te snelle stook heeft het glazuur niet de gelegenheid gehad deze 'gaskraters' opnieuw met glazuur te vullen.
    beantwoord
  • beste Lucien.
    dank voor je reactie.
    Biskwie heb ik gestookt op 1010, zonder pendelen, met eerste 600 graden in 8 uur.
    Glazuur op 1020 met 20 minuten pendelen en eerste 600 graden in 8 uur.
    Is er nu nog iets aan te verbeteren, bv kratertjes vullen met glazuur en opnieuw stoken op ?
    groet marga
    beantwoord
  • Marga,
    Handig dat u er even de stookkurve bij zet.
    Bisquitstook tot 950°C is voldoende. Tot 600°C mag u dat in 6 uur.
    Glazuurstook tot 600°C in 5 uur en dan naar max.temp. 1040 en nog 20 min. pendelen. Dit zou moeten volstaan zonder bij te vullen. Ook een te laag max. temp., zelfs met 20 min. pendelen kan dit niet goed maken. Vermoedelijk hebt u reeds de eerste maal aan de ondergrens gezeten.
    beantwoord
  • beste lucien, hartelijk dank. Ga proberen, vr groet marga
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.