ALGEMEEN > Stoken > cone gesmolten als bolletje

Vanmorgen bleek met het openen van de oven dat de cone nr 06 gesmolten was tussen de buis en dragers tot een bolletje. Hoewel de buis klem zat is de oven toch vanzelf uitgeslagen na al ruim 3 uur. De limittimer stond nog op klein uur van de 4 uur.
Is het normaal dat de stook maar 3 1/2 uur duurt bij 1060 C ?( en deze keer dus veel hoger, rode klei was bruin). Ik gebruik een 150 liter oven maar alleen de bodem stond vol met glazuurstook. Oven is automatisch met beginstand 1 1/2
gevraagd

8 antwoorden

  • De cone was geen 06 maar 04
    beantwoord
  • B, " tussen buis en dragers " , dan mag ik er van uit gaan dat dit een Kilnsitter betreft ? Normaal slaat dit toestel af op het ogenblik dat deze cone gaat vervormen, ongeacht zijn cone-nummer. Dat deze cone verder is gesmolten heeft te maken met iets wat de 'hamer' niet heeft doen afslaan. Als u van in het begin van de stook alle vermogen geeft is het best mogelijk dat deze 1100°C kan bereiken op 3 1/2 uur.
    - met een gemiddelde van 300°C/h. gaat cone 06 smelten op 1023 °C.
    - mer een gemiddelde van 300°C/h. gaat cone 04 smelten op 1098 °C.
    beantwoord
  • bedoel inderdaad kilnsitter. Je wilt dus zeggen dat met de vervorming de oven al is afgeslagen en dat de cone later door het inzakken de bolvorm heeft gevormd. krijg overigens de ene keer een nog mooi doorgebogen cone te zien en de andere keer een onduidelijk veel te veel gemolten cone bij gelijke nummers en gelijke baktijd. Satrt dus altijd op 1,5 en druk dan de groene knop in van de auto. Duur van de bak is dan altijd 3,5 uurIs het beter om eerst handmatig op te schakelen en dan over te gaan op auto. Heb geen breuk alleen was deze laatste keer de oven duidelijk door verkleuring van de klei veel heter geworden. Dezelde klei uit gelijke bisquitstook was bij een eerdere glazuur stook nog prachtig rood en glazuren mooi fris en helder van kleur. Nu door de donkerder ondergrond waren kleuren ook veel te donker.
    beantwoord
  • De hamer was overigens wel zelf afgeslagen, was daarover heel verbaasd omdat het bolletje cone behoorlijk in de weg zat.
    beantwoord
  • B., Deze Kilnsitter moet worden nagekeken.
    beantwoord
  • Dank je voor je advies, wel balen heb de oven net (wel een oudje) gekocht is natuurlijk groot en niet echt makkelijk verplaats en vervoerbaar, er zit hier in zwolle niet echt veel in de buurt.
    beantwoord
  • B, u kan dit toestel er afhalen met een zestal schroeven. Voor nazicht kan u terecht bij de verkoopspunten.
    beantwoord
  • weer wat geleerd. Dank je lucien.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.