ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > max.inhoud rakuoven

Beste mensen, we een rakuoven met een gasbrander van12KW De binnenkant v.d.oven is 65 cm doorsnee en 30 cm. hoog. Hierop staat een hoed van het zelfde formaat. De brander binnenin om de warmte te circuleren onder de plaat, die 10 cm boven de grond staat; plaat 50 cm. doorsnee. Temperatuur komt niet hoger dan 780 graden. Is de inhoud te groot of moet dit kunnen. Wie heeft een goed advies?
Vriendelijke groet Joop
gevraagd

5 antwoorden

  • Joop, de inhoud is geen probleem. Misschien is de uitgang/schouwgat te klein. Is dit een zelfgemaakte of een aangekochte oven ? Voor optimale afstelling, zie eens onder deze rubriek : Instelling v/een Rodenveld-oven. De principes zijn voor alle gasovens dezelfde. laat iets weten.
    beantwoord
  • hoi lucien,
    bedankt voor je reactie.De oven is zelf gebouwd en volgens een bestaand model.Misschien moeten er toch wat aanpassingen gedaan wordenmet betrekking op de ingang/schouwgat;heb jij nog info over afmetingen en positie
    beantwoord
  • Joop, in bijlage 2 van HET KLEIBOEK van L.Versluys staat een heel schema van een raku-oven. De ingang heeft een diam. 6 cm. en wijst schuin naar binnen en gelijk met de binnenwand, zodat de vlam spiraalsgewijs tegen de wand opgaat en de over verlaat door een gat van minstens 14 cm. diam. De vlam is dus niet naar het midden gericht en er staat daarom ook geen bodemplaat in waar de vlam zou onder moeten. Niet dus. Ook geen hinder van warme en koude zijde. Bij Keramikos hebben ze een leeshoek met koffie. ;-)
    beantwoord
  • dag Lucien, er was even radiostilte.. maar ik wil je bedanken voor je advies. We hebben oa het stookgat veranderd, droogstoken heeft mogelijk ook geholpen en we zijn overgegaan op propaan ipv butaangas.
    Al met al is het gelukt de oven in redelijk tijd tot 960 op te stoken. Nu verder oefenen met de glazuren. We hebben alleen ervaring met raku nu.
    Groet Joop Docter
    beantwoord
  • Joop, Een redelijke tijd om tot 960 °C te komen is 40 minuten. Als dit langer duurt is er nog verbetering mogelijk. Ik stook 1200°C in 1 uur in een raku-over ( olieton ).
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.