ALGEMEEN > Meet- en regelapparatuur > pyrometer . Huls gebroken

Beste mede-keramisten

Wie weet of het meten van de temperatuur ( bij rakustoken) beinvloed wordt door een gebroken huls van de pyrometer? Hij is op meerdere plekken gebroken, maar zit wel om de pyrometer heen, met openingen tussen de breukvlakken. Bij het rakustoken merkte ik dat de multimeter nu veel hogere waarden moet aangeven voordat het glazuur gaar is.
En is er iets aan te doen?

groet en veel succes met alle activiteiten!
www.wilvandonselaar.nl
gevraagd

5 antwoorden

 • Beste Wil, voor rakustook hebt u helemaal geen thermokoppel nodig. Dit is een zeer veel voorkomende misvatting. De thermokoppel meet enkel de omgevingswarmte en niet de toestand waarin het glazuur zich bevind. 1000 °C gemeten in een raku-stook geeft misschien maar het resultaat van 900°C in een conventionele oven. Waar dikwijls geen rekening mee wordt gehouden is de tijd die nodig is om 1000°C te halen. Bij raku gaat dit zeer vlug ( binnen het uur ) en in een gewone oven zal dit al gauw 6 tot 8 uur in beslag nemen. Werk op het oog en kijk of het glazuur gaat ( olie-achtig ) glimmen. Een dik werkstuk zal iets later uit de oven moeten dan een dunwandig werkstuk. Als u niet zeker bent van de toestand van het glazuur, licht even met een zaklantaarn op het werkstuk en u zal ofwel een mat ofwel een glimmend oppervlak zien. En dat is het moment om de oven te openen. Spaar uw thermokoppel voor de biquitbrand. Dit kan u trouwens ook in een raku-oven, maar dan wel de stookcurve respecteren.
  beantwoord
 • Blijft de vraag of de pyrometer met een gebroken huls nog een juiste temperatuur aangeeft. Kortom is hij nog te gebruiken bij biscuitbrand?
  beantwoord
 • Ja hoor. De draden zullen sneller stuk gaan doordat ze bloot gesteld zijn aan de vrijkomende gassen uit klei en glazuur.
  beantwoord
 • Maar wie weet nu het antwoord op mijn vraag, nl. of de waarden die op de multimeter worden weergegeven ook "kloppen"?

  groet, Wil van Donselaar
  beantwoord
 • Wil, nogmaals Ja ! Enkel als de las waar de twee draden samenkomen verbroken zijn is er geen spanning meer te meten.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.