ALGEMEEN > Stoken > aardewerk steengoed (biscuitstook)

Vraagje: moet je om serviesgoed biscuit te bakken 1050 graden aanhouden of kan het ook op 955?
En moet het geglazuurd worden met steengoedglazuur of kan het ook met bijv botz kwastglazuur op 1100?

Het moet namelijk ook in de vaatwasser kunnen!

Groet JooK
gevraagd

1 antwoorden

  • Joke, of het om al dan niet om serviesgoed gaat, weet die klei natuurlijk niet. Zaak is de juiste klei te kiezen bij een juiste toepassing en stoken op de juiste temperatuur. Biscuit stookt men tussen 900 en 1000°C. ongeacht de klei. Klei stookt men het best aan zijn bovengrens-temperatuur mét de bijhorende glazuur. Voor serviesgoed gebruikt men best steengoedklei wat boven de 1200 °C dient gestookt te worden, en dit omwille van zijn hoger kwartsgehalte, zowel klei als het bijhorend glazuur. Gaat men deze lager stoken heeft men een zeer poreus en breekbare scherf. Als men serviesgoed met aardewerkklei wil maken ( <1100°C) stookt men die ook aan de bovengrens en daarvoor geschikt glazuur.

    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.