ALGEMEEN > Klei - algemeen > Gekleurde klei soepeler maken

Op onze keramiek cursus hebben we klei gekleurd met pigmenten. Dat gaat prima en geeft een weer een heel ander resultaat dan glazuren. Alleen is het zo dat de klei erg droog wordt en minder soepel door de toevoeging van de pigmenten. Vochtiger maken met water maakt hem wel natter maar niet persé soepeler. Hij droogt bovendien snel en dat maakt dat er snel scheurtjes en barstjes in komen als je gaat werken met plakken en rollen.
Is er een toevoeging mogelijk waardoor gekleurde klei weer plastischer en beter verwerkbaar wordt? (we hebben gewerkt met witbakkende aardewerk klei met fijne chamotte)
gevraagd

4 antwoorden

  • Je zou Ball Clay of Bentoniet kunnen toevoegen,dit maakt klei plastischer en beter verwerkbaar.Als je pigmenten hebt toegevoegd is het misschien beter om met handschoenen te werken,pigmenten kunnen giftig zijn.

    Rob
    beantwoord
  • Bedankt voor je antwoord Rob. Weet je of zo'n toevoeging nog merkbare effecten op de stook heeft (duur, temperatuur) of maakt dat niet veel uit?
    beantwoord
  • Renske, pigmenten zijn niet giftig. Kleurvormende oxyden zijn ook enkel toxisch bij inademen. Ook zij dringen niet door de huid. Wel steeds zoveel mogelijk een stofmasker dragen.
    beantwoord
  • Renske,een andere klei toevoegen zoals Ball Clay kan het sinterpunt van je oorspronkelijke klei(wat) doen veranderen.Over Ball Clay valt verder als merkbaar effect te vermelden, dat het een hoog krimppercentage heeft.

    Rob
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.