ALGEMEEN > Ovens > APK voor elec.oven?

Is er ook een richtlijn voor oven-onderhoud? Om te voorkomen dat spiralen kapot gaan, bedrading kortsluiting geeft etc? Na hoeveel jaar doe je zoiets en waar? Of wacht iedereen gewoon tot het een keer fout gaat met de oven?
Ik heb hem in huis staan (in de kelder) en ben toch wel wat huiverig voor mogelijke kortsluiting in de toekomst. Hoe gaan andere amateur keramisten hier mee om?
gevraagd

2 antwoorden

 • Ik wacht eigenlijk totdat de elementen van mijn oven versleten zijn, dit merk ik doordat het bijvoorbeeld steeds langer gaat duren voordat een bepaalde eind temperatuur gehaald wordt. De elementen vervang ik dan, de aansluitklemmen, alle overige bedrading en de stekker. Alle contacten dienen dan weer goed vastgezet te worden en de oven kan er weer een paar jaar tegen. Een set elementen voor je oven kun je het best in voorraad hebben. Verder kun je de oven proberen schoon te houden met de stofzuiger zodat zich geen 'puin' tussen de elementen gaat nestelen. Kijk verder uit met het verbuigen van elementen want deze zijn bijzonder broos en eenmaal gebroken zijn ze gelijk defect. Voor het verbuigen van elementen gebruik ik een klein gas brandertje zodat ik het element plaatselijk kan verhitten en het (terug) gebogen kan worden.
  Rob
  beantwoord
 • Er is naar mijn weten geen APK voor de oven, maar de oven regelmatig laten nazien door een specialist is zeker geen overbodige luxe.
  Nu is het niet zo dat de oven ontploft als dit niet gebeurt, maar wil je veilig en betrouwbaar houden dan zijn controle's zeker aan te raden.

  Ik zelf heb alleen ervaring met alle type Ve-Ka keramiek ovens en hier onder even een lijstje met storingen die ik vaak tegen kom die door controle's waren te voorkomen;

  - Elementen afgebrand bij het aansluitblokje, dit was voorkomen als de aansluitingen worden gecontroleerd.
  - Defect deurcontact, dit is door het ontwerp van de oven niet te voorkomen, maar deze kan wel tijdig worden vervangen. Aangezien dit geen algemeen verkrijgbaar onderdeel is kan de levertijd oplopen tot 4 weken.
  - Verbrande relaiscontacten, dit kan ook bij een controle worden geconstateerd en kan deze preventief worden vervangen.
  - Verbrande bekabeling, dit kan ook bij een controle worden geconstateerd en kan deze preventief worden vervangen.

  Nu is het bij de Ve-Ka ovens van de laatste paar jaar wel een aantal verbeteringen aan gebracht waardoor er eigenlijk geen gevaarlijke situatie meer kan ontstaat.

  Echter bij de oude type's kunnen wel degelijk gevaarlijke situatie's onstaan, hierbij valt te denken aan;
  - De oven schakeld niet meer uit, en blijf ongecontroleerd door verwarmen. Meestal verbranden dan de elementen, maar in het ergste geval komt de brandweer op visite.
  - Bij een vast gebrand deurcontact kunnen de elementen onder spanning blijven staan met een geopende deur of deksel. Hierdoor bestaat het risico op elektrocutie.

  Nu moet ieder voor zichzelf bepalen of de zijn oven laat controleren of niet. Maar mijn persoonlijke advies is om er wel af en toe een deskundige bij te halen.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.