ALGEMEEN > Klei - algemeen > porselein

Ik ben op zoek naar informatie over het werken met porselein in de nederlandse taal.
Hoe verwerk je porselein (handvormen) , waarop moet je letten tijdens het opbouwproces, het droogproces en het stookproces.
Alle informatie die ik tot nu toe gevonden heb is in het Engels. Deze Engelse vaktaal is voor mij niet te lezen.
Eventuele kosten voor kopieen wil ik graag vergoeden.

6 antwoorden

  • Beste Anne,
    In mijn 22 jaar als keramist ben ik nog geen Nederlandse uitgave tegengekomen die specifiek over porselein gaat.
    Ik hoop dat je wat vind maar ik denk dat het moeilijk gaat worden. Als je eens kontakt opneemt met een specialist in porselein bv Henk Wolvers in s'Hertogenbosch. www.henkwolvers.com
    met vriendelijke groet
    Hans Meeuwsen
    beantwoord
  • Hallo Anne,
    Ik heb een CD rom uitgebracht over hoe ik poppen handboetseer uit porselein met naast tekst en plaatjes ook videodemonstraties erop. Ik gebruik een tempex ei als positieve mal voor de hoofden. Bij handen en voeten hol ik alleen de armen/benen uit. Om een indruk te krijgen kun je op mijn website kijken: www.marlaineverhelst.com
    voor verdere vragen: marlaine@home.nl
    Succes, Marlaine
    beantwoord
  • Hallo allemaal,
    Wat een leuke site Marlaine. Ik heb wel poppen gemaakt van Bell porselein. Dit word op 1220 gebakken en
    is dan zo gesmolten dat het niet meer geglazuurd hoeft te worden. Anne je kan toch gewoon gaan proberen,
    de temperatuur van de klei staat meestal in de catalogus en met een broodje klei kan je handvormen. Kijk ook eens of je oven wel 1400 haalt. Je moet porselein wat langer drogen en langzamer opbakken. Ook niet met elk porselein, denk maar aan microwaveproof/ovenproof. Gewoon uittesten.
    beantwoord
  • Hoi!
    Ik heb het boek "Porselein" over de Geschiedenis van de Nederlandse porselein productie op een boekenmarkt kunnen verkrijgen van W.J. Rust uit 1952.
    Natuurlijk heeft het geen ISBN nr. maar ik wil het over een week of 4 wel uitlenen of kopieeren. Het lijkt een gedetaileerd boek te zijn over iedere vorm van porselein verwerking. Heeft er iemand interesse ... Nachrichten@live.nl.
    ---
    Ik wilde Rob vragen: Zou jij mij het adres willen geven voor de aanschaf van dat 1220 C Porselein? Ik gebruik Limoges voor mijn beeld, maar nu net las ik moet Limoges gestookt worden op 1260 C en is het zeer zacht... Ik zit met (sp.) hoge stookkosten in ons atelier en ik zou graag van de kenner van Limoges willen weten of ik Limoges Porcelein op hoge snelheid op top temp. kan bakken. Hierbij doe ik een -gok naar : liefst minder dan 6 uur tot ToP Temp. in mijn Elec. Nabertherm.
    en zou ik ueberhaupt moeten pendelen voor de beste sintering ?
    ik maak reele beelden van de dierwereld..!

    groeten koen
    beantwoord
  • Ik vind Limoges niet zo fijn boetseren en gebruik momenteel "Artist nr. 1100 (Alte Wagner nr. 611) en stook dat op 1200 graden (cone #6). Overigens is dit een vervanger van mijn favoriete Hutschenreuter porselein, helaas al een paar jaar niet meer leverbaar. Ik haal mijn porselein bij Silex in Den Bosch en ben zeer te spreken over hun service en behulpzaamheid
    Marlaine Verhelst, http://marlaineverhelst.com
    beantwoord
  • Koen,ik geloof niet dat Bell nog verkocht wordt in Nederland.Bell porcelein is om te gieten. Je kan -bell porcelain slip- googlen voor adressen. Ik ben benieuwd hoe die dierfiguren eruit zien die je maakt, misschien heb je wat foto's.

    Zelf stook ik mijn werk op 1070 graden en pendel 10 minuten. Biscuit en gladbrand doe ik in één stook, soms gevolgd door een extra stook om porselein verven in te branden.

    Rob, http://www.reliefs.nl
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.