ALGEMEEN > Tegels - platen klei > tegel trekt krom

Ik maak kleine relieftegels van zo'n 14 cm x 14 cm. In de winter ging het drogen goed maar nu trekken ze steeds krom. Wie weet een oplossing die niet erg lang duurt? (want heel langzaam drogen met plastic erover duurt wel erg lang!)
gevraagd

6 antwoorden

 • Ik droog mijn tegels tussen gipsplaten, ook met krantenpapier. Je moet toch minstens op twee weken rekenen!
  beantwoord
 • ik heb van een oude theedoek een zandzak gemaakt. Het zand neemt de vorm aan van het relief waardoor dat mooi blijft en is zwaar genoeg om de tegels vlak te houden. 2 weken is wel een minimum wat je moet rekenen voor het drogen. succes

  Iris
  beantwoord
 • Bedankt voor de tips. Ik ben erg ongeduldig zie ik wel. 2 weken is dus wel normaal!! Vooral het idee met zand in een theedoek spreekt me erg aan om het relief goed te houden.
  beantwoord
 • G√Ętske,
  Je tegels niet uitrollen, maar snijden met een "harp", dit om geen spanning op te bouwen. De gesneden plakken ( 1 mm. dikker dan het gewenste resultaat ) verder tussen 2 latten van de gewenste dikte uitrollen en met lomer gladstrijken. De tegels niet helemaal doorsnijden, stapelen en drogen tussen gips-karton ( Gyproc ). Laatste gipsplaat verzwaren met een stevig stuk triplex ertussen, dit om gelijke druk te houden. In tochtvrije ruimte gedurende enkele dagen drogen en dan de tegels van elkaar breken, kanten afwerken en verder drogen op deze gipsplaten.
  beantwoord
 • Het gebeurde me ook nog al eens een kromme tegel. Voor mij is de beste oplossing de tegel te gieten.Als de tegel uit de mal komt heeft die ook de nijging om te gaan kromtrekken, ik zet er daarom dan ook een flesje op.

  Een dag later is de tegel wat meer opgedroogd en kan het flesje eraf. De tegel gaat recht de oven in en komt er ook recht uit dit in tegenstelling tot gerolde tegels die zelfs wanneer ze recht de oven ingaan er toch krom getrokken uit kunnen komen(ondanks dat er een gewicht tijdens het drogen op heeft gerust zoals b.v.een flesje).

  Het gieten van tegels is eenvoudiger als het gieten in meerdelige mallen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen slip terug te gieten, kan chamotte aan de gietklei worden toegevoegd en luistert het gietklei recept minder nauw(van een oud broodje klei is heel goed een gietklei te maken voor tegels zonder veel toevoegingen).

  Rob
  beantwoord
 • Ter aanvulling op het gieten van tegels; in principe is ook geen mal nodig. Wat dikker slip kan uitgegoten worden op een gipsen plaat. Als dit slip wat is opgedroogd maar nog niet keihard kan het bewerkt worden; op maat snijden, gaten boren, een afbeelding indrukken etc.

  De gietklei die ik hiervoor gebruik is gewoon in water opgeloste k123 (maar op de juiste dikte) zonder toevoeging van waterglas of soda.

  Rob
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.