ALGEMEEN > Glazuur - problemen > kristallisatie in glazuur

Als aangemaakt glazuur wat langer staat vormen zich hierin dikwijls kristallen, soms groot en regelmatig, soms zanderig.
Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de temperatuur (bij mij in de werkplaats is het nogal koud soms).
Nu heb ik altijd gedacht dat alleen opgeloste stoffen uit kunnen kristalliseren.
En in glazuren gebruiken we nu eenmaal het liefst on- of moeilijk oplosbare stoffen.
Verwarmen of uitzeven/malen/weer toevoegen zijn wel oplossingen maar het zou mooier zijn dit te voorkomen.
Wie heeft een verklaring en/of betere oplossing?

1 antwoorden

  • Frans, na een tijdje gaan sommige mineralen toch nog uitlogen en kristalliseren. Heeft niks met de temperatuur te maken. Vooral deze kristallen niet uit zeven. Door dit glazuur op te warmen zullen deze kristallen oplossen. CMC toevoegen om herkristallisatie te voorkomen. Uiteraard door een fijn zeef halen ter controle.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.