ALGEMEEN > Klei - algemeen > steengoed

hallo allemaal
weet iemand hoelang je een grote plaat van steengoed van 10 cm dik laat drogen en de tijdsduur van het bakproces. het is voor een gedenkplaat.Heb een artikel gelezen van bakker en bartels waar gepraat wordt over weken in de oven.
Het moet niet onderhevig zijn aan vorst en evt. in zand geplaatst kunnen worden.
alvast bedankt voor de evt. reakties. joke

4 antwoorden

  • Hallo Joke,

    Het is inderdaad een proces van weken om een plaat van die dikte te drogen en te bakken.

    Wij lieten zo'n plaat wel 2 a 3 weken drogen en dan nog eens een week op de oven zodat de plaat door en door droog is.

    Eenmaal droog is 24 uur in de oven voldoende.
    12 uur om gaar te stoken en evenveel tijd om af te koelen.
    Het belangrijkste is om de plaat op chamottekorrels te laten drogen en stoken zodat het krimpproces niet wordt belemmerd.
    Eenmaal gebakken moet de plaat bij ongeveer 200 graden vrij komen te liggen van de ondersteunende plaat door er b.v een steen onder te leggen wees voorzichtig met tocht.

    Wordt de oven door een ventilator gekoeld zet die dan uit en laat de oven zonder geforceerde koeling afkoelen
    Dit is alleen het geval bij een gasgestookte oven zover ik weet.

    Steengoedklei is vrijwel waterdicht als het op de juiste manier en temperatuur is gebakken en dus redelijk vorstbestendig.
    Dit geldt niet als er plekken zijn waar water in kan blijven staan ,water zet uit als het bevriest en kan dan zoveel druk uitoefenen dat de plaat kan barsten

    Frans
    beantwoord
  • nog even dit:

    drogen op zand of hele fijne chamotte en bakken op chamottekorrels.
    beantwoord
  • hallo frans
    bedankt voor je meedenken.
    Is het een optie om de plaat gelijk op steunen te zetten in de oven? Drogen op chamotte korrels, is dat om krimp danwel krom trekken tegen te gaan? vr gr Joke
    beantwoord
  • drogen op zand of fijne chamotte voorkomt het scheuren tijdens het drogen en zit 5% krimp in de klei die wij gebruiken, en dat zal voor andere kleisoorten ook wel het geval zijn ,van nat naar droog en ook nog krimp als het wordt gebakken.

    Het is geen probleem om de plaat in de oven te drogen als je maar zorgt dat de plaat helemaal droog is voordat je gaat bakken.

    Frans
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.