ALGEMEEN > Stoken > Bevroren gastank bij rakustoken

Ik ben in het bezit van een zelfgemaakte gasgestookte raku oven van een behoorlijk formaat. Er moet dus aardig gestookt worden om hem op temperatuur te krijgen. De zwakke schakel is daarbij de warmtetoevoer naar gasfles. Niet alleen om te voorkomen dat deze bevriest. Maar ook om daar voldoende energie aan te voeren om voldoende vloeibaar gas te laten verdampen en een gelijkmatige gas toevoer naar de brander te krijgen. Kortom om het hele verbrandingproces zo optimaal te laten verlopen zou ik op de een of andere manier een soort flesverwarming willen hebben.

In eerste instantie zit ik te denken om daarvoor warmte te gebruiken die uit de oven zelf komt. Door dit dan op de een of andere manier over de gasfles te voeren.

Een andere optie zou zijn om een omhulsel met een draadverwarming te maken zoals bij de achterruitverwarming van een auto.

Heeft iemand suggestie's of tips, anders dat het aansluiten van meerdere gasflessen.

Martin
gevraagd

6 antwoorden

 • Als je de gasfles in een teil met (evt. warm)water zet, heb je het probleem waarschijnlijk al opgelost.
  beantwoord
 • Sorry, foutje in e-mail adres.
  Succes bij het stoken.
  Anke
  beantwoord
 • Je vermeldt niet welk gasmengsel je gebruikt. Bij gebruik van butaangas krijg je vrij snel bevriezingsverschijnselen, uiteraard afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als je propaangas gebruikt, heb je daar aanzienlijk minder last. In ieder geval heb ikzelf er nooit last van gehad, ook niet bij stoken met buitentemperaturen van dik onder nul.
  beantwoord
 • Het gas wat ik gebruik is propaan. De fles is gewoon een 11 Kg fles. De binnendiameter van mijn raku-oven is ca. 48 cm en de hoogte binnenwerks ca. 90 cm. Vanaf de ovenplaat gerekend kan ik een beeld van ca. 70/75 cm. hoog stoken.
  De uitstroomopening van het gas in mijn brander is ca. 1,1 mm. Het gas stroomt uit in een vlambeker met een diameter van ca. 4 cm. waar luchtaanzuigopeningen in zitten. Om de oven uiteindelijk op temp. te krijgen voer ik de drukop tot ca. 1,2 bar.
  Zelf vraag ik me af of ik soms die 1.1 mm. iets moet vergroten zodat de noodzakelijke druk om de oven op temp. te krijgen zich wat verlaagt. En dat dit dan ook gunstiger is voor het proces van vloeibaar gas verdampen in de gasfles waar uiteindelijk toch gewoon warmte voor nodig is.
  Ook vraag ik me af welke omgeving ik nu in mijn oven heb oxiderend of reducerend?
  beantwoord
 • Hoi,keramiekgenoot
  Misschien maak je al gebruik van een drukregelaar bij je gastank, zoniet dan heeft dat bij mij in elk geval erg geholpen om het bevriezen tegen te gaan. Maar misschien is je oven echt zo groot dat je 2 gasflessen nodig hebt.
  Groetjes janny van der Veen
  beantwoord
 • In jou geval lijkt het mij goed om 2 gasflessen te gebruiken die met elkaar in verbinding staan: daardoor ontsnapt maar de halve hoeveelheid per fles tegelijk.
  De algemene gaswet p.V/T=constant vertelt dat wanneer de gasdruk snel omlaag gaat de temperatuur dat ook doet tot zelfs bevriezing toe!
  Laat je het gas dus uit een groter volume tegelijk (de flessen dienen gekoppeld te zijn) ontsnappen bij dezelfde gasvraag dan zal de temperatuur veel minder snel dalen.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.