ALGEMEEN > Stoken > grote vaas liggend bakken
Ik heb een vaas van 90 cm gemaakt, doorsnee 60 cm. om deze te bakken moet ik hem plat in de oven leggen.
kan dit zonder dat hij inzakt, vervormt. Heeft iemand er ervaring mee?
Bij voorbaat dank voor een suggestie..
kan dit zonder dat hij inzakt, vervormt. Heeft iemand er ervaring mee?
Bij voorbaat dank voor een suggestie..
16 antwoorden
-
Is je oven anders te klein omdat je hem liggend moet bakken?
Ik zou het niet doe ivm vervormingen aan een kant.... Maar daar ben je niet mee geholpen. Van waar kom je, misschien kun je het werk nat vervoeren naar een plaats waar ze het staand kunnen bakken. -
Dag Marion,
Bedankt voor je reactie. Maar ik woon in de buurt van Eindhoven en ik ken niemand in de buurt met een oven met de hoogte van ongeveer een meter.
Kun je eventele vervorming niet opvangen met ondersteuning met scherven of geschikte ondersteuning?
-
dag frits,
Mijn ervaring is dat het van de vorm afhangt. Een bijna rechte vaas is mij wel gelukt ( hoewel die 60 cm hoog was.) Ik kan me voorstellen dat bij verschillende breedtes in de vaas er liggend vervormingen optreden.
Met vriendelijke groet, Margriet Zwarthoed -
dag margriet,
het hangt dus van de vorm af of het bakken succesvol kan zijn.
Ik zal proberen een foto van de vaas toe te voegen, misschien kun je dan aanwijzingen geven, waar ik op moet letten?
Dank voor je gedachten en groet
Frits -
Hallo Frits,
Helemaal vergeten nogmaals op je berichtje te klikken, dus bij deze.
In het Eindhoven heb je Anieks keramiek. Daar heb ik zelf wel eens gestookt. Weet niet meer hoe hoog de oven was. In Den Bosch heb je rr keramiekbranden. Dat is wel wat verder rijden, maar die heb ik meen ik heel grote ovens. Als je je werk vervoert, wel dit doen in een nat stadium.... -
Moet je vaas écht plat of redt je het ook als je hem schuin zet. Dat heb ik wel gedaan en dát ging goed.....al kan ik niets garanderen natuurlijk.
-
Marion, Margriet en Carol,
Veel dank voor julie meeleven en suggesties
IK heb een grote vaas gemaakt, omdat ik hem buiten dacht te kunnen stoken in een olieton (1 meter hoog). Hierop kreeg ik al rondpratend zoveel reactie, dat het niet zou lukken, omdat je er niet in zou slagen een gelijkmatige temperatuur in de ton te realiseren....
Dus dan eerst in een normale over bisquitstoken.!.!! en op zoek naar een grote oven. Zo kwam ik bij iemand die een grotere oven heeft, maar waarin de vaas wel moet liggen.
Aan Marion nu de vraag of je nadere gegevens kunt vinden van Anieks keramie rr keramiek?
Anders is er nog een andere mogelijkheid: een stap terugdoen en als een heilig experiment toch in de olieton stoken. Misschien kunnen we hier een werkplan voor maken. Ik heb dan nog meer suggesties nodig. IK heb wel ruimte, een ton en hout en ovenplaten....
Wie doet mee??
Ik kan als je dat wilt per email een foto van de vaas sturen........
Dit is echt spannend
Frits -
Dag Frits,
Op deze website van klei kan je allerlei stookadressen vinden.
Bovenaan bij de knoppen staat Service.
Als je deze aanklikt staat linksboven een rijtje knoppen met o.a. stookadressen.
succes
Hans -
Het zou inderdaad wel heel zonde zijn, zou dit kapot bakken.
-
Hans,
Bedankt voor het wat meer wegwijs maken op de site van klei. Ik ben duidelijk een beginner
Frits -
Frans,
Inderdaad zonde als dit kapot bakt.
Als je Anieks keramiek of rr keramiek intypt bij google dan kom je er. Maar, wie weet heb je al een adres gevonden. Succes. -
dag Hans,
Naar aanleiding van het volgende bericht van Joseph van de Ende, wil ik je nader vragen
Bericht:
Beste Frits,
Inderdaad, wel een aantal antwoorden, maar daarbij wekt men bij mij niet
de indruk echt te weten wat er gebeurt. Men gist naar de eventuele gevolgen.
Je zou Hans Meeuwsen nog eens kunnen benaderen. Je mag best mijn naam
noemen hoor! Wij kennen elkaar van de NVK toen Hans voorzitter was en ik
secretaris.
Wat je wel moet doen is aangeven welke klei je hebt gebruikt, de dikte
van de scherf van de vaas. De afmetingen heb je al eerder door gegeven.
Verder kan men aan jouw foto zien dat het langste gedeelte vrij recht,
in een kegelvorm naar een diameter van 60 cm loopt. de afstook
temperatuur van de klei en dat ik niet hoger dan een lage bisquit
temperatuur van 850 ºC stook
Weet je ook al is de vaas groot, hij heeft een hele sterke vorm,
waardoor naar mijn mening bij de bisquitstook de vaas echt niet zal
vervormer.
Wet je Frits stuur anders dit mailtje door naar Hans en laat jouw
definitief besluit afhangen van zijn standpunt. Hans heeft namenlij best
veel ervaring met het stoken van grote vormen.
Groetjes en ik hoor nog wel van je. Vrijdag ben ik pas na 22:00
bereikbaar en anders spreek de voicemail maar in.
Joseph van den Enden
Nog enkele toevoegingen: de klei die ik gebruikt heb is VeKa K40000, 2mm chamotte, baktemperatuur 1000 tot 1180 graden. De scherf is ongeveer 1 cm dik
Verder is mijn vraag uit bovenstaande wel duidelijk: liggend bakken? Het voordeel is dat Joseph dicht bij me in de buurt woont, dus minder risico tijdens transport en een aardig contact!!!!
Het is wel duidelijk welke waarde we aan jouw oordeel toekennen!!!!
Groetjes Frits
-
Dag Frits,
Helaas zit het formaat van jouw vaas net boven de maat van mijn oven.
Anders had ik gelijk al aangegeven dat je bij ons terecht kan voor bakken.
Wij staan ook op de lijst van klei van lokaties waar je je werk kunt laten bakken.
RR keramiekbranden, dat is het bedrijf van Rob Ruimers, daar kan je zeker terecht.
Rob heeft grote ovens en veel ervaring opgedaan tijdens zijn periode als assistent bij het EKWC in 's-Hertogenbosch.
Bij hem is jouw werk in goede handen
succes
Hans -
Dag Frits,
Naar aanleiding van een mailtje van Joseph nog wat informatie.
succes
Hans
Dag Joseph,
Leuk om wat van je te horen.
Ja liggend stoken doe ik ook wel uitzondering.
Alleen omdat het met het laden van de oven niet anders kan.
Tijdens de bisquitbrand vindt er nl ook vervorming plaats als het gewicht van de vorm groot is en de drukpunten relatief klein.
De pot van Frits is zwaar en bij liggend stoken wordt het drukpunt op de ronde kant klein. Met extra stapelmateriaal en een voorgevormd kussentje van klei is dat risico te beperken.
Dus als je terug komt op de vraag, ja het kan.
Bij het glazuren wordt het natuurlijk weer anders.
Groetjes
Hans Meeuwsen
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Bluefrog Art, Ceramics & Education [mailto:j.vandenenden1@upc.nl]
Verzonden: zaterdag 3 mei 2008 11:41
Aan: info@pottenbakkeropdegrens.nl; fritstheuws@xs4all.nl
Onderwerp: Vaas liggend stoken
Beste Hans,
Dat Frits ergens kan stoken is op zich natuurlijk een goede suggestie,
maar geen antwoord op de vraag of de vaas al dan niet liggend gestookt
kan worden.
Ik ben namenlijk de mening toegedaan dat dit wel kan, mede kijkend naar
de wijze van stoken op sommige plaatsen in o.m. Turkije, wat ik in het
verleden gezien heb. Daar stapelde men vazen van allerlei groottes
gewoon op elkaar. Weliswaar de grote vazen onder en daarna de wat
minder grote en de kleintjes bovenop. Met golf platen en scherven van
gebroken materiaal en werd de ronde " Veldoven' afgedekt en gaan met de
banaan.!
Natuutlijk gaat er bij deze manier van (Houtovens) stoken wel eens wat
stuk. Maar meer door de temperatuurschok die bij deze wijze van stoken
niet helemaal te voorkomen is, maar niet door het stapelen als oorzaak.
Groetjes Joseph
-
Beste mensen,
Na alle consternatie en goedbedoelde opmerkingen en adviezen, heb ik het gelijk aan mijn kant gekregen.
De twee vazen van Frits zijn zonder de minste vervorming, zoals ik zelf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid al wist, inmiddels gebakken op een temperatuur van 950 ºC.
Tijdens het bakken slechts aan twee zijden ondersteund door enkele stapelproppen. Deze waren meer om het wegrollen te voorkomen dan voor de steun.
Hopelijk kunnen jullie met deze ervaring je voordeel doen.
Frits in ieder geval wel!
-
ik wil graag iedereen bedanken, die op dit onderwerp heeft gereageerd. De discussie kan worden gesloten.
De potten zijn gebakken en heel gebleven en niet vervormd.
Ze zijn door josef van de Ende liggend gebakken op 950 graden (zie foto). zoals hij zelf al heeft geschren
bedankt allemaal en groeten
Frits
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.