ALGEMEEN > Stoken > Verschillende vormen tegelijk bakken

In hoeverre heeft de vorm invloed op de bak tijd?

Als ik in dezelfde cyclus (drogen, bakken, afkoelen) 5 massieve blokken bak van verschillende afmetingen

Zijn deze dan van dezelfde kwaliteit?
gevraagd

6 antwoorden

  • Als u een ietsje ruimte tussen de blokken laat zullen die in een elektrische oven gelijk gebakken zijn.
    beantwoord
  • nav de vermelding MASSIEVE blokken .Hoe dik mag/kan klei zijn wil je het nog massief kunnen bakken ?

    Groetjes Sonja
    beantwoord
  • Sonja,
    Dit is een zeer interessante vraag. Als we de afmetingen van een massieve baksteen bezien, is dit toch al wat. Wat zijn de voorwaarden om beter te doen ?
    - De klei zo poreus mogelijk maken door er organisch materiaal in te stoppen, zoals allerhande vezels of korrels.
    - De klei moet goed warmte-geleidend zijn (hoog Al²O³) en weinig of geen vrije kwarts bevatten en witbakkend zijn ( geen ijzeroxyde ).
    - Het object op steunen plaatsen zodat de lucht goed kan ventileren.
    - Het object voorverwarmen ( <100°C ) voordat het in de oven gaat, zodat men zeker is dat het totaal droog is.
    - Hoe dikker het werkstuk, hoe langer de stookcurve. De eerste 600°C zijn zeer cruciaal. De tijdsinstelling verdubbelen of meer, naar gelang de diameter v/h werkstuk. Dit is zeer belangrijk!! Eens boven 600°C is de hoogste drempel genomen.
    - De oven maximaal 'verluchten'.
    beantwoord
  • Sonja,
    Als u in Boedapest de 'historische' gebouwen gaat bekijken, denk maar niet dat u gebeeldhouwde ornamenten uit zandsteen ziet. Sommige bouwstenen zijn enorm. Blijken die allemaal uit 'Pyrograniet' gemaakt te zijn. De uitvinder van deze klei-samenstelling, wat in hoofdzaak uitMontmorilloniet bestaat, was Vilmos Zsolnay ( 1828-1900 ). De fabriek bestaat nog. De samenstelling van deze klei kan men vergelijken met dat van oven-stapelmateriaal.
    beantwoord
  • wat ik in deze discussie met betrekking tot de bakstenen mis en wat ik graag zou willen aanvullen.
    Dit maakt namelijk duidelijk dat hoe dikker het werk is hoe langzamer je moet gaan stoken.

    In een vlamoven, een oud type oven waarin bakstenen werden gebakken, was de tijd die een steen in de oven zat 2 weken, in een moderne tunneloven duurt het nog steeds 5 dagen, voordat het bakproces is afgerond.
    groet
    Hans
    beantwoord
  • Hans, en nu zijn we zo verwent dat een gezonde stook in vijf uur moet kunnen. Moleculaire verschuivingen en uitwisselingen hebben nu eenmaal tijd nodig. De bakker steekt zijn groot boerenbrood ook niet samen in de oven met zijn franse baguette toch ?
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.