ALGEMEEN > Stoken > biscuit stoken c30

Beste mensen,
wie heeft er voor mij een goed stookprogramma voor biscuit in een naberthermoven, bedieningspaneel c30/ s30? en liefst ook voor glazuurbakken?
Ik ben op zoek geweest naar een overzicht van de temperaturen + tijden, maar heb deze nog niet kunnen vinden. Alvast heel hartelijk bedankt voor uw aandacht!
groet, Sigih Lim
gevraagd

1 antwoorden

  • De eerste fase die je klei meemaakt is VERDAMPING: tot 120°C.
    Deze fase moet langzaam gebeuren ( +/- 2 uur ) ivm stoomvorming indien er zich nog water inn de klei zou bevinden.
    De tweede fase gaat tot 350°C en hier gaat alles wat brandbaar is eruit op ongeveer 200°C. Het moleculaire carbon is tussen 700 en 950°C, maar nog niet. Deze fase is vrij veilig, maar ik zou 1u/100°C wel aanhouden tot 500°C
    De derde fase gaat je klei 'verstenen'. Doordat het moleculaire water gaat ontbinden, gaan de moleculen een andere verbinding maken en daardoor wordt de klei gewoon steen en is daardoor niet meer in water oplosbaar. Dit gebeurd vanaf 350°C. Tussen 120 en 350°C is er een droge fase. Nu ga je zien dat er terug damp uit he ovenuitgang komt ( gebruik hiervoor een spiegeltje )De laatste resten water gaan er uit tot 600°C, maar deze laatste 100°C is het gevaar van stuk springen wel voorbij. Stel vanaf 500°C tot 700°C je snelheid bakken af op 1u/100°C. Er zijn nog belangrijke processen en fenomenen die ondertussen plaats vinden, maar dat is nu nog niet aan de orde.
    De laatste fase gaat van 700°C tot 950°C. Vanaf 700°C mag je vol vermogen gaan tot 900°C en dan terugvallen op 100°C/u tot 950°C
    In deze fase gaat, zoals ik reeds heb vernoemd, alle carbon verdwijnen, maar ook de meeste nitriten/nitraten/sulfaten, tussen ongeveer 900°C en 950°C. Als je brusk ga stoppen op 900°C kun je later nog "glazuurproblemen" krijgen.
    Bij het opstoken MOET je de oven goed verluchten, ttz. met de uitgang open ! Na be bakcyclus de oven-uitgang sluiten. De snelheid van afkoelen heeft totaal geen belang, als er maar geen 'ongelijke' afkoeling is door binnenstromende koude lucht.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.