ALGEMEEN > Stoken > porselein niet wit

Hallo,
Ik heb een pak royal porcelain gekocht en proeflapjes gebakken op 1240.
Op de beschrijving stond 1220-1280.
de bescuit-stukjes zijn prachtig wit. De 1240 stukjes zijn crème.
Ik heb een werkstuk gebakken en dat is ook creme geworden.
Is de baktemp niet hoog genoeg geweest (= max temp van de oven...)?
kan ik dit oplossen door de 1240 temp langer aan te houden?

groetjes,
marlies

8 antwoorden

  • Wanneer een scherf sintert (tussen 1220 en 1280 in dit geval) worden de minimale 'verontreinigingen' zichtbaar. Bij de biscuit-stook zijn die nog niet zichtbaar. Zou het kunnen dat deze porselein reducerend gestookt moet worden? Bij reductie van bijvoorbeeld spore-elementen van ijzeroxide verandert bij reductie de kleur van porselein van een gelige tint in een lichtblauwe tint, hetgeen overkomt als helder wit. Ik zou geen andere verklaring weten.
    beantwoord
  • Hallo Michel,
    Ik heb de leverancier gemailt,zij zeggen dat geen elke porselein echt wit is en dat als je hem hoog stookt hij donkerder van kleur zal worden.
    Dit bevreemd me nogal omdat er bij de beschrijving staat dat het "een mooie witte transparante porselein" is.
    Aangezien hij op 1220-1280 gebakken moet worden dacht ik dat hij misschien juist te laag gestookt was.
    Hij is nml. ook verre van transparant terwijl er heel erg dunne stukjes porselein meegebakken zijn.
    De leverancier adviseert me om het op 1220 te proberen zonder pendeltijd.
    Wat denk jij hier allemaal van?
    groeten,
    marlies
    beantwoord
  • De meeste kans op transparantie heb je bij reducerende stook, en heel dunne wanden.
    beantwoord
  • Marlies, is dit wat voor je ? Zie foto.
    Het porselein is witter dan mijn vingernagel zoals je kunt zien.

    Komt bij Keramikos vandaan.
    Gegevens staan op de foto.
    mvg
    Liset
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Porselein met de hoogste transparantie is Bone China klei :

    www.chownchina.co.uk/...facture_of_Bone_China.html
    beantwoord
  • allemaal bedankt voor jullie reactie,
    ik zal volgende keer een broodje limoges proberen!
    Ik durf nog niet aan bone china te beginnen... gieten is nog niet mijn sterkste kant :-)
    beantwoord
  • Marlies, die KPCL Limoges kun je ook reducerend bakken. Dan kan die heter. En dan krijg je misschien wat Gabi schreef. Maar dat weet ik (nog) niet verder.
    mvg
    Liset
    beantwoord
  • dank je!
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.